

District Administration Office 114 W. 144<sup>th</sup> Street, Riverdale, IL 60827 (P) 708.841.2290 • (F) 708.841.5048 district148.net

Serving the communities of Dolton • Riverdale Harvey • South Holland

## Day 1 Dolton West School District 148 New Teacher Training

Tuesday, August 8, 2023				
Time	Session Name / Description	Presenter(s)		
9:00am - 9:15am (15 minutes)	Welcome to District 148 Dr. Kevin J. Nohelty Superintendent of Schools Dr. Sonya Whitaker Deputy Superintendent Mrs. Melanie M. Llanes Director of Support Programs and McKinney Vento Liaison Mrs. Dornetta Walker Curriculum Coordinator Mrs. Katie Cline Math Coordinator Mr. John Donermeyer Director of Technology and Innovation Mrs. Torie Navarre Director of MTSS/PBIS and Bully Prevention	Michael Hurst Induction/Mentor Coordinator		
9:15am - 10:00am (45 minutes)	Introductions Model classroom circle format	Michael Hurst Induction/Mentor Coordinator		
10:00am - 10:30am (30 minutes)	We Are a Learning Community The Students of District 148	Michael Hurst Induction/Mentor Coordinator		
(50 minutes) 10:30am - 11:30am (60 minutes)	Balanced Math Balanced Literacy Scholastics Presentation	Dornetta Walker District Curriculum Coordinator Katie Cline District Math Coordinator		
11:30pm - 12:15pm (45 min)	Lunch			

## **BOARD OF EDUCATION**

Mr. Larry Lawrence, Board President Mr. Bruce Owens Jr., Board Vice President Mrs. Faith E. Gunter, Board Sceretary Mr. Charles Givines, Board Member Ms. Andrea M. Johnson, Board Member Dr. Shalonda Randle, Board Member Mrs. Peggy Woods, Board Member



ADMINISTRATION Dr. Kevin J. Nohelty, Superintendent of Schools Dr. Sonya Whitaker, Deputy Superintendent of Schools Mr. John Donermeyer, Director of Technology and Innovation Mrs. Melanie Llanes, Director of Support Programs Mrs. Torie Navarre, Director of MTSS/PBIS and Bully Prevention

12:15pm- 1:00pm (60 min)	Illinois Professional Teaching Standards Research of Charlotte Danielson and The Framework for Teaching	Michael Hurst Induction/Mentor Coordinator
1:00pm - 2:00pm (45 min)	<ul> <li>Technology in SD148 <ul> <li>School District 148</li> <li>website/Staff Info Page</li> <li>Using the emails system, the applications, and the SD148</li> <li>network</li> <li>SHAREPOINT</li> <li>VIEWSONIC Boards</li> <li>POWERSCHOOL – used to take attendance, post grades, other applications</li> <li>CLEVER – testing and uses for differentiation</li> <li>Infinite Visions</li> <li>Technology work orders</li> </ul> </li> </ul>	Mr. John Donermeyer Director of Technology and Innovation Michael Hurst Induction/Mentor Coordinator
2:00pm – 2:30pm	Workshop Evaluation and Technology Assistance	Michael Hurst Induction/Mentor Coordinator



District Administration Office 114 W. 144<sup>th</sup> Street, Riverdale, IL 60827 (P) 708.841.2290 • (F) 708.841.5048 district148.net

Serving the communities of Dolton • Riverdale Harvey • South Holland

## Day 2 Dolton West School District 148 New Teacher Training

Wednesday, August 9, 2023				
Time	Session Name / Description	Presenter(s)		
9:00am - 9:05am (5 minutes)	Welcome	Michael Hurst Induction/Mentor Coordinator		
9:05-9:20am (15 minutes)	Dolton Education Association (DEA)	Darlene McMillian DEA President		
9:20 – 9:50am (30 minutes)	<ul> <li>SD148 Policies and Procedures <ul> <li>Forms and procedures in School</li> <li>District 148</li> <li>Safety in SD148</li> </ul> </li> <li>Teacher Self Care</li> </ul>	Michael Hurst Induction/Mentor Coordinator		
9:50-11:15am (95 minutes)	<ul> <li>We Are a Learning Community <ul> <li>The Students of District 148</li> <li>ACE and Trauma Sensitive Schools</li> <li>Restorative Justice – Peace Circles Social Contracts, &amp; Calming Centers</li> <li><u>Culturally Responsive Teaching &amp; The Brain</u>, Zaretta Hammond</li> <li>Video: <u>The First Days of School</u> -Dr. Harry Wong</li> </ul> </li> </ul>	Michael Hurst Induction/Mentor Coordinator		
11:15am-12:00pm (45 minutes)	<ul> <li>Teacher Evaluation in School District 148</li> <li>Technology log-in</li> <li>Evaluation Plan on SHAREPOINT</li> <li>FRONTLINE /AESOP – used for evaluation &amp; absence reporting</li> </ul>	Mr. John Donermeyer Director of Technology and Innovation		
12:00pm – 12:45pm (45 minutes)	Lunch – invite building mentors, second year proteges, and building substitutes.			

BOARD OF EDUCATION

Mr. Larry Lawrence, Board President Mr. Bruce Owens Jr., Board Vice President Mrs. Faith E. Gunter, Board Secretary Mr. Charles Givines, Board Member Ms. Andrea M. Johnson, Board Member Dr. Shalonda Randle, Board Member Mrs. Peggy Woods, Board Member



12:45-1:45pm	Planning for the First Day(s)	Michael Hurst
(60 minutes)	Keys to Success	Induction/Mentor Coordinator
	Quantum Teaching Model	
	<ul> <li><u>The First Days of School</u> -Dr. Harry</li> </ul>	
	Wong	
	Peace Circles	
	Social Contracts	
	Calming Centers	
	Classroom Management Plans –	
	clipboards, contact logs	
	Building Behaviors	
	Outline for Direct Instruction-	
	Madeline Hunter	
	Opening year activities	
1:45-2:00pm	Overview of the District 148	Michael Hurst
(15 minutes)	Induction/Mentor Program & The Work of	Induction/Mentor Coordinator
	Charlotte Danielson	
	• IMP website at	
	www.district148.net/mentor	
	Monthly Meetings	
	Activities with your Building Mentor	
2:00pm	Workshop Evaluation and Technology	Michael Hurst
<b></b>	Assistance	Induction/Mentor Coordinator